17 бер. 2020 р.

Рятуймо літературну освіту - разом ми сильніші!

Рятуймо літературну освіту - разом ми сильніші!
Дорогі колеги!
Українська асоціація викладачів зарубіжної літератури (УАВЗЛ) спільно з редакцією вашого фахового часопису «Всесвітня література в сучасній школі» глибоко занепокоєні критичною ситуацією, яка вже вкотре виникла навколо викладання предметів літературного циклу – “Зарубіжна література” (ЗЛ) і “Українська література” (УЛ) – в середніх навчальних закладах України. Тому звертаємось до всіх, хто крок за кроком, урок за уроком, рядок за рядком, - формує світогляд громадянина України: патріота своєї держави і, водночас, Людини Світової Культури.
Міністерство освіти і науки пропонує затвердити новий проєкт “Державного стандарту базової середньої освіти”, де ЗЛ і УЛ як навчальні дисципліни фактично знівельовані, знищені. Відтак фактично перекреслюються унікальні можливості літературної освіти в справі виховання громадянина України. Запропонована в згаданому Проєкті МОНУ інтеграція кількох предметів (і навіть мови!) в єдиний курс «Словесність» не лише нівелює сильні сторони й навчальні можливості предметів «Українська література» та «Зарубіжна література», а й фактично нищить літературну освіту як таку.
Активно анонсоване МОНУ обговорення Проєкту стандарту освіти було проведено формально, “для галочки”, тобто було фактично імітацією обговорення, оскільки більшість пропозицій і вчителів-практиків, і науковців не враховано.
Усі ж заяви про нібито потенційну можливість вибору вчителем та/або школою якогось омріяного віртуального навчального плану (конкретно не прописану в Проєкті!) вважаємо засобом свідомого “окозамилювання”, камуфлювання процесу нищення літературної освіти України в очах українського суспільства.
Проте ми не складаємо рук й закликаємо вас відстоювати й літературну освіту, й саму Україну разом! Долучайтесь до обговорення Проєкту, поки ще є час і, хоч примарні, але шанси змінити ситуацію на краще! Не дамо невігласам і демагогам знищити літературну освіту України!
Як казав наш Пророк Тарас Шевченко, “борімося – поборемо”!
Увага! Не зволікаймо!
МОН приймає зауваження та пропозиції до 31.03.2020
в письмовому вигляді та електронною поштою за адресами:
Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135
e-mail: dergstandart@gmail.com



Використано матеріали з сайту Всесвітка -науково-методичний журнал 
https://www.ra-ou.com.ua/index.php?id=1