14 лют. 2020 р.

Як закохатися у книжки: поради блогерки
Картинки по запросу "книги серце"

5 ефективних способів зацікавити школярів читанням.
Батьки часто скаржаться на те, що їхні діти увесь день проводять в соціальних мережах або грають у комп’ютерні ігри. Малювання, заняття спортом, читання – ці корисні звички далеко не на першому місці. Відома блогерка і вчителька Олена Савицька вважає, що діти не проміняють відеоігри на книжки, якщо їм показати, що читання буває цікавим і захопливим заняттям.

У роки університетської педагогічної практики Олена закохалась в уроки літератури. І цю любов вона намагалась передати й своїм майбутнім учням.

Але на моє захоплення предметом учні відреагували зневажливо, вони не хотіли читати і від слова «класика» вертіли носом, і щиро не розуміли, кому у XXI столітті є справа до страждань Тетяни Ларіної, – ділиться блогерка.

Пізніше Олена з’ясувала, що справа не у шкільній програмі з літератури, а у тому, що в дітей немає інтересу до читання взагалі. Учительку зачепила байдужість учнів до книжок і під час своєї викладацької діяльності вона визначила перелік дієвих методів із залучення школярів до читання.

Будьте вчителем і читачем

Закликаю вас пригадати, що ви не лише учитель, але й читач. Я, як учителька, роблю все згідно зі шкільною програмою. Даю цікаве завдання і стежу за його виконанням.

Я, як читач, наприкінці уроку обов’язково ділюсь читацькими емоціями: коли я вперше відкрила книгу, які емоції вона в мені викликала. А далі розповідаю про улюблені епізоди й героїв. Цю частину уроку діти чекають з нетерпінням, і потім діляться власними думками.

Розповідайте про цікаві факти біографії письменників

Мені не подобається схема «народився-написав-помер». Я використовую якомога більше цікавого матеріалу, розповідаю про біографії й щоденники письменників, якщо такі є. У кожного з них є власні «фішки». Здебільшого, потім я отримую шквал емоцій на кшталт «Збожеволіти можна, а я і не думав/ла, що він/вона…».

Використовуйте наочні матеріали

Використовуйте все, що стане в пригоді на уроці: музичні композиції, репродукції картин, замальовки. Можна відвідувати екскурсії. Наприклад, у Каневі розташований музей Тараса Шевченка, в якому зібрані унікальні пам’ятки, офорти, рідкісні видання, високохудожні твори, архівні документи та багато всього іншого. Усі ці способи дозволять дітям зануритись у текст письменника. 

Проводьте інтегровані уроки

Міжпредметні зв'язки – це цільові й змістові збіги, що існують між навчальними предметами. Домовтесь з колегами й проведіть інтегровані уроки. Ми з колегою-істориком завжди радимось, якщо на уроці доведеться розбирати твори на історичну тематику. Тут потрібно поміркувати, як розповісти дітям про епоху, яку на уроці історії вони вивчатимуть ще не скоро, а зрозуміти її потрібно зараз.

Промовчіть на цікавих моментах

Я завжди намагаюсь багатозначно промовчати, зробити акцент на цікавому факті з життя письменника. Перераховую твори, де про це можна прочитати, називаю додаткові джерела.

Наприклад, можна перераховувати професії Івана Франка, адже за 40 років творчої діяльності він ще й встиг попрацювати перекладачем, публіцистом, етнологом, істориком, економістом, філософом тощо. Його улюбленим хобі була рибалка і збирання грибів. Леся Українка любила вишивати, вміла грати на фортепіано.