21 жовт. 2019 р.


Вчимося читати швидко!
У сучасному світі вже мало вміти читати. Сьогодні читати треба швидко та ще швидше. Навчайтеся цій корисній навичці самі та обов'язково долучайте своїх діток!
Для кожної дитини настає час, коли її навчають читати. Комусь це дається легко, а комусь – доводиться докладати певних зусиль. Вміння не просто читати, а читати швидко, і водночас засвоювати більшу частину інформації, розуміти її та запам'ятовувати – це наступний крок і більш довершена навичка. Прислухаймося до порад психолога та автора книги «Швидкочитання для дітей» Шаміля Ахмадулліна, який знає секрети, як цьому навчити дитину. До речі, ці ж поради будуть корисні і для дорослих.
Швидкочитання – важлива навичка, оволодіння якою дозволяє дитині досягти успіху в навчанні, набувати багато інформації, знати про найважливіші події, вчасно дізнаватися про головне. Психолог радить починати навчати цьому приблизно з семи років, точніше, з того часу, коли малюк вже вміє читати за словами зі швидкістю не менше 30 слів за хвилину.
Починаючи з п'ятого класу, школяреві доводиться обробляти доволі великі обсяги інформації. Більшість предметів, зокрема історія, природознавство, література тощо, вимагає швидкого читання, запам'ятовування і подальшого переказування отриманої інформації. Тому ця навичка просто необхідна кожному школяреві, який хоче надалі займатися інтелектуальною працею, бути успішним у навчанні та майбутній професії.
Як навчитися швидко читати
Будь-яка комплексна навичка, якою є і швидкочитання, складається з ряду дрібніших піднавичок і вмінь. Щоб навчитися читати швидше, необхідно їх освоїти.
Розвивати довільну увагу
Важлива складова процесу читання – здатність дитини концентрувати свою увагу тривалий час. Ця піднавичка тренується за допомогою простих вправ, наприклад лабіринту.
Дитині необхідно лише за допомогою погляду знайти з нього вихід.


Розширювати поле зору

Дитина може сприймати і читати відразу кілька слів одночасно, оскільки процес читання заснований на образах. Наприклад, при послідовному прочитанні фрази: «Маша їла кашу» – в уяві дитини спочатку з'являється образ дівчинки. Потім вона уявляє, що саме вона їсть, а після – що їсть саме кашу. На послідовне складання цього образу йде досить багато часу.

Інша справа, якщо дитина бачить одночасно три слова. У голові відразу виникає образ дівчинки, яка їсть кашу. Це відбувається миттєво і значно прискорює процес читання. Для того щоб дитина могла бачити і сприймати 2-3 слова одночасно, їй необхідно розширювати своє поле зору. Є проста вправа, яке дозволяє це робити, яка називається «клиновидні таблиці». Дитині необхідно концентрувати увагу на центральному стовпці і повільно спускатися поглядом вниз, при цьому вголос промовляючи бічні числа. Мета – доходити до самого низу і бачити одночасно числа і праворуч, і ліворуч від центрального стовпчика.

Зменшувати промовляння тексту

Промовляння тексту дуже уповільнює процес читання і негативно впливає на розуміння та запам'ятовування. Аби не робити цього, дитині необхідно щільно стиснути губи та прикушувати язик при читанні.

Так можна уникнути артикуляції – процесу промовляння тексту під час читання.

Виділяти в тексті головне

Одна з найважливіших навичок – вміти виділяти у тексті головне. Це напрацьовується численними тренуваннями. Наприклад, ви даєте дитині маркер та просите знайти у тексті важливі моменти та описати їх всього 10 словами.
Дитина буде дуже ретельно підбирати слова, щоб вмістити в них весь зміст тексту.
Отже, якщо ви допоможете своїй дитині засвоїти хоча б деякі такі прийоми, то позитивні результати у вигляді набагато прискореного читання, а відповідно, і дорослої успішності не змусять себе чекати. Успіхів у навчанні Вам і Вашим дітям!